Χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα

Η χειρουργική του στόματος περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο εργασιών.



Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις, που αντιμετωπίζονται στο ιατρείο είναι:

·        Έγκλειστοι και ημιέγκλειστοι σωφρονιστήρες (φρονιμίτες)


Χειρουργική αφαίρεση εγκλείστων – ημιεγκλείστων δοντιών
Στους περισσότερους ανθρώπους, ο τρίτος γομφίος, ο φρονιμίτης δηλαδή, εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των 16 ετών και είναι το τελευταίο δόντι που συμπληρώνει τη φυσική οδοντοστοιχία.
Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις που αυτό καθυστερεί και πέρα από την ηλικία των 20 ή 22 ετών. Και το χειρότερο, συχνά το δόντι αναπτύσσεται σε ανώμαλη θέση χωρίς να τρυπήσει το ούλο και να «αναδυθεί» στην στοματική κοιλότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί η γνάθος μερικών ανθρώπων δεν έχει αρκετό μέγεθος για να «χωρέσει» 32 δόντια σε κανονική θέση. Έτσι, εμποδίζεται η ομαλή διευθέτηση των διπλανών δοντιών και το κυριότερο, μπορεί να δημιουργηθεί μια κύστη με υγρό γύρω από το φρονιμίτη, βάζοντας σε κίνδυνο τα γειτονικά ανατομικά μόρια και διαβρώνοντας το κόκαλο της γνάθου.
Ένα τέτοιο δόντι σε νέο άνθρωπο, ακόμη και αν δεν προκαλεί αξιόλογα προβλήματα, πρέπει να αφαιρεθεί, γιατί αν αυτό γίνει σε μεγάλη ηλικία οι δυσκολίες και οι επιπλοκές θα είναι πολλές.
·        Χειρουργική αφαίρεση κύστεων γναθών –ακρορριζεκτομές

Συχνά μετά από τερηδονισμό και φλεγμονές των δοντιών παρουσιάζονται στην άκρη των ριζών κύστεις γνάθων που αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να μεγαλώσουν με την πάροδο του χρόνου και να καταστρέψουν το οστούν της γνάθου καθώς και να επηρεάσουν παρακείμενα ανατομικά στοιχεία όπως π.χ. το ιγμόρειο.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος ξεκινά με καλή ενδοδοντική θεραπεία του ή των υπευθύνων δοντιών και ακολουθεί η χειρουργική αφαίρεση της κύστης με σύγχρονη εκτομή της σχετικής ρίζας του υπαίτιου δοντιού ή δοντιών, συνήθως με τοπική αναισθησία στο ιατρείο.
Με αυτό τον τρόπο διατηρείται το δόντι σε λειτουργία και αφαιρείται η παθολογική βλάβη. Το οστούν της γνάθου στο σημείο που υπήρχε η κύστη αναδομείται μετά από μακρό χρονικό διάστημα.

·        Χειρουργική αφαίρεση ογκιδίων στόματος –βιοψίες
Ογκίδια των βλεννογόνου του στόματος που μπορεί να έχουν εμφανιστεί είτε από κάποιο τραυματισμό (δάγκωμα) του βλεννογόνου, είτε από μόνα τους χωρίς κάποια αιτία που να γνωρίζουμε, είναι καλό να αφαιρούνται και να αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση.
Αυτό γίνεται πολύ εύκολα και ανώδυνα με τοπική αναισθησία στο ιατρείο μετά από μια πολύ σύντομη επέμβαση.
Η παραμονή ογκιδίων ή άλλων βλαβών που δεν είναι φυσιολογικές στο στόμα λόγω των συχνών τραυματισμών από τη λήψη τροφής ή γενικότερα τη συνεχή λειτουργία του στόματος υπόκεινται σε χρόνιο και συνεχή τραυματισμό που μπορεί να τους αλλάξει την επιφάνεια και να τα μετατρέψει σε κακοήθεις νεοπλασίες.
·        Αποκάλυψη έγκλειστων κυνοδόντων
Ο κυνόδοντας κυρίως της άνω γνάθου μερικές φορές αδυνατεί να ανατείλει και βρίσκεται σε λοξή φορά και περίεργη θέση στη γνάθο.
Το δόντι αυτό είναι στρατηγικής σημασίας για τη λειτουργικότητα της οδοντικής σύγκλισης και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να το βοηθήσουμε να ανατείλει στη θέση του.
Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνει μια θεραπεία με ορθοδοντικά σιδεράκια και να αποκαλυφθεί χειρουργικά αυτό το δόντι σε μία μικρή επέμβαση με τοπική αναισθησία στο ιατρείο, όπου θα κολληθεί σε αυτό το δόντι ένα σιδεράκι (bracket) και με τη βοήθεια ειδικού σύρματος θα βοηθηθεί να ανατείλει στη σωστή θέση του.
·        Εκτομή χαλινού
·        Διάφορες αναπλαστικές τεχνικές σκληρών και μαλακών ιστών κ.α

Το ιατρείο σε συνεργασία με γνωστό γναθοχειρουργό αντιμετωπίζει και κάθε άλλο περιστατικό, που χρήζει χειρουργικής αντιπετώπισης










ΟΔΗΓΙΕΣ  ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΑΓΩΓΗ ΔΟΝΤΙΟΥ
ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Για την καλύτερη επούλωση της πληγής και την αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων, παρακαλούμε
ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες

-Την αποστειρωμένη γάζα,που τοποθετήθηκε στο τραύμα κρατήστε την σε αυτή τη θέση δαγκώνοντας την επί 30 λεπτά. Εαν  η αιμορραγία συνεχιστεί, τοποθετήστε νέα γάζα για ακόμη 30 λεπτά  Για να ελαχιστοποιήσετε την αιμορραγία, αποφύγετε την άσκηση και καθίστε σε όρθια θέση.
Εαν η αιμορραγία  επιμείνει περισσότερο από 24 ώρες, επιβάλλεται  να προσέλθει στο ιατρείο.

-Για την πρόληψη του πόνου  θα χρειαστεί ο ασθενής να πάρει παυσίπονο πριν την επέμβαση (όχι ασπιρίνη) και αν μετά την επέμβαση ο πόνος συνεχιστεί η δόση επαναλαμβάνεται μετά από 4 ώρες.
Η λήψη αντιβιοτικών γίνεται εφόσον συστήνεται από τον οδοντίατρο.

-Χρησιμοποιήστε κάποιο αναλγητικό (όχι ασπιρίνη),πριν παρέλθει η δράση της αναισθησίας.
Ακολουθήστε  τις οδηγίες του χειρούργου σχετικά με την αντιβιοτική αγωγή,που  σας υπέδειξε.

-Για την πρόληψη της λοίμωξης σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του χειρουργού ,θα χρειαστεί να έχετε λάβει μια ημέρα,πριν την χειρουργική επέμβαση και για 5-7 ημέρες, κατόπιν, αντιβιοτική θεραπεία.


-Θυμηθείτε να αποφύγετε την ταυτόχρονη  κατανάλωση αλκοόλ με παυσίπονα-αντιβιοτικά.

-Αμέσως μετά την χειρουργική επέμβαση είναι αναγκαία η τοποθέτηση πάγου στη χειρουργημένη περιοχή. Τοποθετείστε τον εξωτερικά στην περιοχή για 5 λεπτά και κάνετε διάλειμμα  5 λεπτά. Επαναλαμβάνετε μόνο το πρώτο 24ωρο. Αυτό θα σας βοηθήσει σημαντικά, ώστε να αποφύγετε πιθανό πρήξιμο. Σε περίπτωση ,που παρουσιάσετε υπερβολικό πρήξιμο, οξύ πόνο η' πυρετό , παρακαλούμε επικοινωνήστε άμεσα.

-Αποφύγετε να ξεπλύνετε,να φτυνετε η΄να ρουφάτε με καλαμάκι για 24 ώρες μετά την επέμβαση.

-Αποφύγετε το κάπνισμα , μετά την επέμβαση , καθώς καθυστερεί την επούλωση και διευκολύνει
 την επιμόλυνση  της περιοχής.

-Αποφύγετε την σωματική άσκηση για χρονικό διάστημα 7-15 ημερών.

-Να μην" πλακώνετε", όταν κοιμάστε τη χειρουργημένη  περιοχή.

-Αποφύγετε να βουρτσίσετε τα δόντια σας,μην χρησιμοποιήσετε στοματικό διάλυμα και μεσοδοντια βουρτσάκια ,την ημέρα της επέμβασης.

-Μέτα το πρώτο 24ωρο από την επέμβαση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οδοντόβουρτσα και μεσοδοντια βουρτσάκια στις μη χειρουργημένες περιοχές και προχωρήστε σε ήπιες πλύσεις με στοματικό διάλυμα,που σας έχει υποδείξει ο χειρουργός.

-Εαν χρησιμοποιείτε μερική οδοντοστοιχία, καλό θα ήταν να αποφύγετε την τοποθέτηση της στο στόμα για 48-72 ώρες μετά την επέμβαση , ενώ μην ξεχάσετε πως θα χρειαστεί να είστε αρκετά σχολαστικοί, ώστε η οδοντοστοιχία σας να παραμένει πάντα καθαρή μετά από κάθε γεύμα .Σε περίπτωση που η οδοντοστοιχία ακουμπά στην χειρουργημένη περιοχή , ενημερώστε τον χειρουργό ώστε να σας δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες.

-Αποφύγετε τις ζεστές τροφές το πρώτο 24ωρο, μετά την επέμβαση και προτιμήστε κρύες, μαλακές τροφές, όπως γιαούρτι, σούπες, πουρέ, καλά βρασμένα λαχανικά, ρύζι, μακαρόνια. Αποφύγετε την μάσηση σκληρών τροφών στην χειρουργημένη περιοχή για 30 μέρες.

-Σε περίπτωση που αισθανθείτε ναυτία η΄ τάση για εμετό, μετά την χειρουργική επέμβαση,διακοψτε το
αναλγητικό η' αντιβιοτικό για 1 ώρα τουλάχιστον . Πιείτε γουλιά-γουλιά τσάι η' ένα αναψυκτικό (τύπου coca-cola)για 15 λεπτά  Όταν η ναυτία υποχωρήσει, μπορείτε να καταναλώσετε στέρεες τροφές και να συνεχίσετε την φαρμακευτική σας αγωγή .Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν , παρακαλώ επικοινωνήστε άμεσα με τον χειρουργό σας.

-Αν αισθανθείτε μπούκωμα στην μύτη σας, καλό θα ήταν να πάρετε αποσυμφορητικά.
-Αποφύγετε να φυσάτε την μύτη σας και να φτερνίζεστε για 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση  Σε περίπτωση ,που σας προκύψει φτέρνισμα, προσπαθήστε να φτερνιστειτε με ανοιχτό το στόμα,ώστε να ελαχιστοποιήσετε την ασκούμενη πίεση.(π.χ.σε επεμβάσεις ανυψώσεις ιγμορείου)

-Τα ράμματα αφαιρούνται ανάλογα με την επέμβαση η' στις 7 ημέρες η'στις 15 ημέρες.

-Προσοχή!Σε περίπτωση που σηκωθείτε ξαφνικά , υπάρχει πιθανότητα να ζαλιστείτε  Αν είστε ξαπλωμένος /η και θέλετε να σηκωθείτε φροντίστε να μείνετε καθισμένος/η για ένα λεπτό,πριν σηκωθείτε όρθιος/α.