Συμβουλές


Πονάει το δόντι μου. Πως να μην χαλάσω τις διακοπές μου

Είναι δύσκολο να αγνοήσετε τον πονόδοντο.Είναι μια από τις χειρότερες ενοχλήσεις και μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών σας διακοπών.
Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας. Καθώς η επικοινωνία μαζί μας είναι εφικτή όλες τις μέρες της εβδομάδας και τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Αν, για κάποιο σοβαρό λόγο δεν είναι δυνατή η επικοινωνία μαζί μας , πηγαίνετε στο κοντινότερο φαρμακείο .
Μην πάρετε τα διάφορα φάρμακα που σας προτείνουν οι γύρο σας.
Ζητήστε ένα αντιφλεγμονώδες παυσίπονο, αφού ενημερώσετε το φαρμακοποιό για οποιοδήποτε άλλο φάρμακο, λαμβάνετε τη συγκεκριμένη περίοδο.
Η πρώτη δόση του φαρμάκου πρέπει να είναι πιο ισχυρή για να είναι αποτελεσματική. Συνεχίστε να το παίρνετε για 2-3 ημέρες ακόμη και αν ο πόνος έχει περάσει μετά την πρώτη δόση του παυσίπονου, για αποφυγή της εξάπλωσης της φλεγμονής.
Σε ορισμένες περιπτώσεις φλεγμονών το παγωμένο νερό ή τα παγάκια, ανακουφίζουν από τον πόνο.
Αποφύγετε τις βουτιές σε μεγάλο βάθος (3-4 μέτρα)
Αν μετά από 2 μέρες και ενώ παίρνετε παυσίπονα ο πόνος επιμένει και ίσως υπάρχει πρήξιμο
(χαρακτηριστικό σύμπτωμα αποστήματος) ίσως χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά.
Και πάλι θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας για να αποφευχθεί η πιθανότητα φαρμακευτικής αλλεργίας.
Σε περίπτωση που η φλεγμονή επεκταθεί ή εάν ανεβάσετε πυρετό νιώθετε εξαντλημένοι ή παρουσιάσετε δυσκολία στην αναπνοή επισκεφθείτε άμεσα γιατρό.
Όταν το πρήξιμο βρίσκεται σε αρχικό στάδιο βοηθάει να απαλύνετε τον πόνο κάνοντας πλύσεις του στόματος με ζεστό χαμομήλι ή ζεστό αλατόνερο.
Μετά τις διακοπές σας, επισκεφθείτε τον οδοντιατρό σας, ακόμα και αν ο πόνος έχει υποχωρήσει.
Οι φλεγμονές εξαπλώνονται σιωπηλά και από οξεία φλεγμονή μπορεί να μετατραπεί σε μόνιμη.
Γι' αυτό πρέπει να αντιμετωπίζονται νωρίς.


ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΕΣΠΑΣΕ:
Εάν το κάταγμα είναι μεγάλο και φτάνει μέχρι το νεύρο, θα πονάτε έντονα. Καλό θα ήταν να πάρετε προληπτικά ένα αντιφλεγμονώδες παυσίπονο. Επισπευτείτε άμεσα τον πλησιέστερο οδοντίατρο

ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΚΟΥΝΗΘΗΚΕ :
Εάν το δόντι κουνήθηκε αλλά δεν βγήκε εντελώς, από τη θέση του (εκτός στόματος) προσπαθήστε να το τοποθετήσετε με το χέρι σας στην αρχική του θέση. Πάρτε ένα αντιφλεγμονώδες παυσίπονο και επισπευτείτε άμεσα έναν οδοντίατρο.

ΤΡΑΥΜΑ ΣΤΗΝ ΓΝΑΘΟ :
Εάν το χτύπημα είναι τόσο δυνατό που μετακινήθηκε η γνάθο σας , τότε πρέπει ακριβώς εκείνη τη στιγμή να προσπαθήσετε να επανατοποθετήσετε απαλά τη γνάθο στη θέση της. Πάρτε ένα ισχυρό παυσίπονο , κρατήστε το στόμα σας κλειστό και να μην μιλάτε μέχρι να φτάσετε στο νοσοκομείο.



ΕΚΓΟΜΦΩΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ 
(συνήθως όταν πέφτουμε και χτυπάμε, μπορεί κατά την πρόσκρουση να ¨χάσουμε¨ κάποιο δόντι μας, να φύγει εκτός στόματος)
Σας συστήνουμε να :
-         προσπαθήστε να βρείτε το δόντι που έχει βγει και κρατήστε το από τη μύλη
-         Μην καθαρίσετε, ούτε να βουρτσίσετε το δόντι
-         Μην ξεπλύνετε κάτω από τρεχούμενο νερό
Διατηρήστε το εκγομφωμένο δόντι μέσα σε φυσιολογικό ορό, σε γάλα ή στο σάλιο (τοποθετήστε το δόντι κάτω από τη γλώσσα του παιδιού)
Όσο συντομότερα το δόντι επανεμφυτεύεται τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να πετύχει η επανεμφύτευση.

Οδοντιατρικός Έλεγχος

Κανένα μέσο και καμία τεχνική, που εφαρμόζεται στο σπίτι δεν αντικαθιστά τον τακτικό έλεγχο από τον οδοντίατρο.
Ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο.
Όσο μικρότερη είναι η ηλικία στην οποία ξεκινάει το άτομα να επισκέπτεται τον οδοντίατρο, τόσο καλύτερα επιτυγχάνεται η άριστη υγεία του στόματος, η έλλειψη άγχους και φόβου προς τον οδοντίατρο

 Μόλις το πρώτο δοντάκι του μωρού εμφανιστεί στην στοματική κοιλότητα θα πρέπει η μητέρα να το καθαρίζει με καθαρή γαζούλα.

Η οδοντόπαστα θα πρέπει να αρχίσει να χρησιμοποιείται , όταν το παιδάκι θα μπορέσει να ξεπλένει το στόμα του.


Αθλητικές δραστηριότητες και ατυχήματα

Τόσο οι προπονητές αθλητικών ομάδων νέων, όσο και οι οδοντίατροι συστήνουν τη χρήση ναρθήκων, που έχουν κατασκευαστεί, ώστε να εφαρμόζουν στο συγκεκριμένο στόμα.(με μέτρα που παίρνουμε από το στόμα του ασθενούς).
Η χρήση ενός προστατευτικού νάρθηκα παρέχει προστασία στα δόντια, τα χείλη, τη γλώσσα, τα μάγουλα, από τραυματισμούς κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με την ακαδημία της γενικής οδοντιατρικής, ένας προστατευτικός νάρθηκας, μπορεί να προστατεύσει από σοβαρότερους τραυματισμούς, όπως διάσειση, εγκεφαλική αιμορραγία απώλεια συνειδήσεως, κατάγματα των γνάθων, αυχενικούς τραυματισμούς βίαιη ώθηση της κάτω γνάθου προς την άνω γνάθο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ADA, στα γυμνάσια και κολέγια της Αμερικής συμβαίνουν 200.000 τραυματισμοί το χρόνο, μόνο σε ποδοσφαιρικές δραστηριότητες, οι όποιοι θα προλαμβάνονταν με τη χρήση προστατευτικών ναρθήκων.
Οι προκατασκευασμένοι νάρθηκες που μπορεί να προμηθευτεί κάποιος από ένα πολυκατάστημα ή κατάστημα αθλητικών ειδών, που πλάθονται με βραστό νερό και πλάθονται από το άτομο που πρόκειται να τους φορέσει, δεν παρέχουν καμία προστασία μπορούν ακόμα να τον δυσκολέψουν στην αναπνοή. Επιπλέον είναι κατασκευασμένοι από υλικά, που μπορούν να καταστραφούν με ένα δάγκωμα του αθλητή, κατά τη διάρκεια τραυματισμού ή πρόσκρουσης.
Οι προστατευτική νάρθηκες, που κατασκευάζονται από οδοντιάτρους ώστε να εφαρμόζουν στο στόμα του ασθενούς, παρέχουν καλύτερη εφαρμογή και προστασία στου αθλητές. κατασκευασμένοι από βινύλιο, για να έχουν ελαστικότητα και να απορροφούν τους κραδασμούς, έτσι σε περίπτωση πρόσκρουσης λειτουργούν σαν μαξιλάρι, προστατεύοντας τα δόντια και τους μαλακούς ιστούς, μειώνοντας τον κίνδυνο διάσεισης. Οι επαγγελματικοί προστατευτική νάρθηκες είναι άοσμοι και υποαλλεργικοί.
Αθλητικές δραστηριότητες που χρήζουν τη χρήση προστατευτικών ναρθήκων

- Ποδόσφαιρο
- Καλαθοσφαίριση (μπάσκετ)
- Θαλάσσιο σκι surfing (ιστιοσανίδα)
- Σκι
- Πατινάζ
- Πολεμικές τέχνες
- Μποξ
- Σκέιτμπορντ
- Χόκεϊ επί χόρτου & επί πάγου
- Βόλεϊ
- Πόλο
- Άρση βαρών
- Πάλη
- Γυμναστική



Υγιεινή Στοματικής Κοιλότητας

Ο βασικότερος στόχος της στοματικής υγιεινής είναι ένα αστραφτερό χαμόγελο, με υγιή δόντια και ούλα. Αυτό επιτυγχάνεται με την αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας, για την πρόληψη της τερηδόνας, της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας.
Η φτωχή στοματική υγιεινή, η σύγχρονη διατροφή και η μη τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, δημιουργούν αυξημένες πιθανότητες για την εκδήλωση κάποιας σοβαρής ασθένειας στα δόντια μας, στα ούλα και γενικά στη στοματική μας κοιλότητα.
Η οδοντική μικροβιακή πλάκα είναι μια μαλακή και άμορφη ουσία που κολλάει στις επιφάνειες των δοντιών και είναι η κύρια αιτία των παθήσεων του στόματος (τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα)
Το 60-80% της μάζας αποτελείται από μικρόβια , υπολείματα τροφών κ.α.
Αναπτύσσεται κυρίως από τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και σε περιοχές στις οποίες είναι δύσκολος ο καθαρισμός των δοντιών, όπως οι κενοί χώροι ανάμεσα στα δόντια.

ΟΔΗΓΙΕΣ  ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΑΓΩΓΗ ΔΟΝΤΙΟΥ
ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Για την καλύτερη επούλωση της πληγής και την αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων, παρακαλούμε
ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες

-Την αποστειρωμένη γάζα,που τοποθετήθηκε στο τραύμα κρατήστε την σε αυτή τη θέση δαγκώνοντας την επί 30 λεπτά. Εαν  η αιμορραγία συνεχιστεί, τοποθετήστε νέα γάζα για ακόμη 30 λεπτά  Για να ελαχιστοποιήσετε την αιμορραγία, αποφύγετε την άσκηση και καθίστε σε όρθια θέση.
Εαν η αιμορραγία  επιμείνει περισσότερο από 24 ώρες, επιβάλλεται  να προσέλθει στο ιατρείο.

-Για την πρόληψη του πόνου  θα χρειαστεί ο ασθενής να πάρει παυσίπονο πριν την επέμβαση (όχι ασπιρίνη) και αν μετά την επέμβαση ο πόνος συνεχιστεί η δόση επαναλαμβάνεται μετά από 4 ώρες.
Η λήψη αντιβιοτικών γίνεται εφόσον συστήνεται από τον οδοντίατρο.

-Χρησιμοποιήστε κάποιο αναλγητικό (όχι ασπιρίνη),πριν παρέλθει η δράση της αναισθησίας.
Ακολουθήστε  τις οδηγίες του χειρούργου σχετικά με την αντιβιοτική αγωγή,που  σας υπέδειξε.

-Για την πρόληψη της λοίμωξης σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του χειρουργού ,θα χρειαστεί να έχετε λάβει μια ημέρα,πριν την χειρουργική επέμβαση και για 5-7 ημέρες, κατόπιν, αντιβιοτική θεραπεία.


-Θυμηθείτε να αποφύγετε την ταυτόχρονη  κατανάλωση αλκοόλ με παυσίπονα-αντιβιοτικά.

-Αμέσως μετά την χειρουργική επέμβαση είναι αναγκαία η τοποθέτηση πάγου στη χειρουργημένη περιοχή. Τοποθετείστε τον εξωτερικά στην περιοχή για 5 λεπτά και κάνετε διάλειμμα  5 λεπτά. Επαναλαμβάνετε μόνο το πρώτο 24ωρο. Αυτό θα σας βοηθήσει σημαντικά, ώστε να αποφύγετε πιθανό πρήξιμο. Σε περίπτωση ,που παρουσιάσετε υπερβολικό πρήξιμο, οξύ πόνο η' πυρετό , παρακαλούμε επικοινωνήστε άμεσα.

-Αποφύγετε να ξεπλύνετε,να φτυνετε η΄να ρουφάτε με καλαμάκι για 24 ώρες μετά την επέμβαση.

-Αποφύγετε το κάπνισμα , μετά την επέμβαση , καθώς καθυστερεί την επούλωση και διευκολύνει
 την επιμόλυνση  της περιοχής.

-Αποφύγετε την σωματική άσκηση για χρονικό διάστημα 7-15 ημερών.

-Να μην" πλακώνετε", όταν κοιμάστε τη χειρουργημένη  περιοχή.

-Αποφύγετε να βουρτσίσετε τα δόντια σας,μην χρησιμοποιήσετε στοματικό διάλυμα και μεσοδοντια βουρτσάκια ,την ημέρα της επέμβασης.

-Μέτα το πρώτο 24ωρο από την επέμβαση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οδοντόβουρτσα και μεσοδοντια βουρτσάκια στις μη χειρουργημένες περιοχές και προχωρήστε σε ήπιες πλύσεις με στοματικό διάλυμα,που σας έχει υποδείξει ο χειρουργός.

-Εαν χρησιμοποιείτε μερική οδοντοστοιχία, καλό θα ήταν να αποφύγετε την τοποθέτηση της στο στόμα για 48-72 ώρες μετά την επέμβαση , ενώ μην ξεχάσετε πως θα χρειαστεί να είστε αρκετά σχολαστικοί, ώστε η οδοντοστοιχία σας να παραμένει πάντα καθαρή μετά από κάθε γεύμα .Σε περίπτωση που η οδοντοστοιχία ακουμπά στην χειρουργημένη περιοχή , ενημερώστε τον χειρουργό ώστε να σας δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες.

-Αποφύγετε τις ζεστές τροφές το πρώτο 24ωρο, μετά την επέμβαση και προτιμήστε κρύες, μαλακές τροφές, όπως γιαούρτι, σούπες, πουρέ, καλά βρασμένα λαχανικά, ρύζι, μακαρόνια. Αποφύγετε την μάσηση σκληρών τροφών στην χειρουργημένη περιοχή για 30 μέρες.

-Σε περίπτωση που αισθανθείτε ναυτία η΄ τάση για εμετό, μετά την χειρουργική επέμβαση,διακοψτε το
αναλγητικό η' αντιβιοτικό για 1 ώρα τουλάχιστον . Πιείτε γουλιά-γουλιά τσάι η' ένα αναψυκτικό (τύπου coca-cola)για 15 λεπτά  Όταν η ναυτία υποχωρήσει, μπορείτε να καταναλώσετε στέρεες τροφές και να συνεχίσετε την φαρμακευτική σας αγωγή .Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν , παρακαλώ επικοινωνήστε άμεσα με τον χειρουργό σας.

-Αν αισθανθείτε μπούκωμα στην μύτη σας, καλό θα ήταν να πάρετε αποσυμφορητικά.
-Αποφύγετε να φυσάτε την μύτη σας και να φτερνίζεστε για 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση  Σε περίπτωση ,που σας προκύψει φτέρνισμα, προσπαθήστε να φτερνιστειτε με ανοιχτό το στόμα,ώστε να ελαχιστοποιήσετε την ασκούμενη πίεση.(π.χ.σε επεμβάσεις ανυψώσεις ιγμορείου)

-Τα ράμματα αφαιρούνται ανάλογα με την επέμβαση η' στις 7 ημέρες η'στις 15 ημέρες.

-Προσοχή!Σε περίπτωση που σηκωθείτε ξαφνικά , υπάρχει πιθανότητα να ζαλιστείτε  Αν είστε ξαπλωμένος /η και θέλετε να σηκωθείτε φροντίστε να μείνετε καθισμένος/η για ένα λεπτό,πριν σηκωθείτε όρθιος/α.



 ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ).

Η θεραπεία αυτή καθ'αυτη είναι ανώδυνη Ωστόσο μεταξύ των επισκέψεων είναι πιθανό να παρουσιαστούν ορισμένες ενοχλήσεις,που μπορεί να οφείλεται :

-Σε ερεθισμό του χώρου γύρω από το δόντι, λόγω των απαιτούμενων χειρισμών κατά την θεραπεία
-Αναζωπύρωση παλαιάς μόλυνση,που προϋπήρχε, αλλά βρισκόταν σε ύφεση.
Τα ενοχλήματα αυτά ποικίλουν και μπορεί να είναι μια απλή ευαισθησία του δοντιού κατά  την μάσηση, αίσθημα βάρους σπανιότερα πρήξιμο της περιοχής και πόνος.

Σε αυτή την περίπτωση ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες:
1. Κάντε πλύσεις του στόματος με ζεστό αλατόνερο η' χαμομήλι.
Το υγρό θα πρέπει να είναι αρκετά ζεστό , όσο εσείς το ανέχεστε ,οι πλύσεις θα διαρκούν 5 λεπτά και θα επαναλαμβάνονται κάθε 1-2 ώρες.
2. Αν αντιληφθείτε  την εμφάνιση πρηξίματος , βάλτε εξωτερικά στην περιοχή (στο δέρμα  πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα , κρατείστε το εκεί 5-10 λεπτά και επαναλαμβάνεται κάθε 1-2 ώρες.
3. Συμπληρώστε την αγωγή με θερμές πλύσεις του στόματος στα μεσοδιαστήματα.
4. Αν πονάτε μπορείτε να πάρετε παυσίπονα δισκία , ένα ανά 4ωρο,η'6ωρο.
5. Επικοινωνήστε μαζί μας,για οτιδήποτε θεωρήσετε αναγκαίο.  

         



Θεραπεία και Εγκυμοσύνη

Θεραπευτική αντιμετώπιση εγκύων γυναικών :
Καλός έλεγχος στοματικής υγιεινής
Μη χρήση χημικών μέσων ελέγχου της οδοντικής πλάκας
Επισκέψεις στον οδοντίατρο μικρής διάρκειας
Έλεγχος του χρόνου προθρομβίνης σε περιπτώσεις που η έγκυος βρίσκεται υπό αντιπηκτική αγωγή
Άμεση αντιμετώπιση του πόνου σε οξεία κατάσταση
Αποφεύγονται οι χειρουργικές επεμβάσεις
Η λήψη ακτινογραφιών με εξαίρεση το α' τρίμηνο, μπορεί να γίνει παίρνοντας προστατευτικά μέτρα
Καταλληλότερο διάστημα για περιοδοντική θεραπεία θεωρείται το β' τρίμηνο
Η απομάκρυνση της τρυγίας πρέπει να γίνει με ήπιους χειρισμούς
Από φάρμακα απαγορεύονται τα κατασταλτικά, υπνωτικά και ιδανική είναι η συνεργασία οδοντιάτρου – γυναικολόγου





Δεν υπάρχουν σχόλια: